Monday, September 10, 2012

My Raya :: Juadah Raya



Habis kisah raya, mari saya cerita kisah makanan yang kami masak untuk pagi raya :)

Ayam pangang
papa dah perap siap-siap dari Sepang lagi.. masa bawak balik Kuantan masih beku, esoknya pagi-pagi terus letak tepi tungku rebus ketupat :) memang menggiurkan!

Ketupat
lepas berbuka kami anyam sampai tengah malam..sambung lagi lepas sahur. dapat dalam 150 biji. daun lebar, tapi sayangnya pendek sangat.. tu yang banyak ketupat sate :( 

Rendang daging kerbau
kerbau sebab ada orang tak makan lembu :) ambik ko, 5kg daging tu.. dapat sekawah la jugak! rendang favourite keluarga kami.. lagi sedap lepas 3-4 dipanaskan..

Kuih lereng/roti berempah
yang ni special.. tak jumpa kat tempat lain! tak pasti pulak ada orang tau @ tak resepi ni, tapi yang pasti kat Kg. Sawah tu arwah nenek je yang buat ni untuk raya.. ni resepi turun temurun dari arwah moyang.. masih dikekalkan sampai sekarang :)
buat dari tepung pulut putih+hitam, bancuh dengan santan yang dimasak bersama bawang, halia & halba.. sedap makan panas-panas.. garing di luar, lembut di dalam! cicah pulak dengan sambal kelapa.. marveles!


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...